miercuri, 8 ianuarie 2014

Lemon meringue pie


Mmmmm..unul dintre deserturile mele preferate pe timp de vara.....pe l-am facut iarna :)) .....la insistentele Oanei (care e mai mult dulce decat acra! :))

Gata..devin serioasa!

Lemon meringue pie este tarta cu crema de lamaie si bezea!

Reteta am luat-o de la Anna Olson.

Aceasta tarta se face in 3 pasi: blatul, crema si apoi bezeaua.

Blatul poate fi inlocuit cu aluat de foietaj din comert...insa..este mult mai bine sa il pregatiti voi  ( este mai sanatos si satisfactia este si mai mare :)

Sa le luam pe rand, zic..

1. Blatul:
- 140 g faina
- 110 g unt rece
- 1 lingura de zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 3 linguri de apa rece
- 1 si 1/2 lingurite de lamaie
- 1 albus de ou batut usor

Amestecati faina cu zaharul si sarea. Adaugati untul taiat cuburi si mixati putin pana ce compozitia devine nisipoasa (sa nu mixati prea mult pentru ca nu trebuie sa incalziti aluatul).

Puneti in aluat apa si sucul de lamaie si amestecati pana se omogenizeaza. Apoi, faceti un disc din aluat si puneti-l in folie de plastic.... la frigider pentru 2 ore. Aluatul in aceasta forma poate fi tinut la congelator 3 luni.

Si stati...si asteptati...

Dupa 2 ore....

Pe blatul de lucru puneti niscai faina si intindenti aluatul intr-o forma rotunda. Ungeti cu putin unt o forma de tarta si apoi tapetati-o cu faina. Aluatul...in forma...apoi iar in frigider 30 de minute.

Acum puteti sa incingeti cuptorul la 200 C.

Inainte de a pune aluatul in cuptor puneti deasupra aluatului hartie de copt si peste hartie boabe de fasole....va impiedica aluatul sa se umfle. Ca sa taiati hartia de copt intr-o forma perfecta rotunda procedati astfel: coala de hartie de copt o impaturiti ca un con plat...pornind de la centrul colii. Centrul conului sa fie pus pe centrul tartei - si apoi taiati in locul in care hartia se intalneste cu marginea tavii :)


Si cu boabele de fasole:


Tineti tarta la cuptor 20 minute, apoi indepartati boabele de fasole si hartia de copt si mai lasati aluatul inca 10 minute in cuptor.

Dupa ce se raceste ungeti aluatul copt cu albus.

Buuun..am terminat cu blatul.

Trecem la pasul 2, crema:
- 200 g zahar (merge si 150 g dupa mine)
- 25 g amidon
- 240 g apa rece
- 6 galbenusuri mari - sa pastrati 4 albusuri pentru bezea! - eu le-am aruncat :)))..si dupa mi-am dat seama ca aveam nevoie de ele! Sa nu faceti ca mine :)))
- zeama de la 2 lamai
- 2 linguri de unt

Amestecati zaharul cu amidonul si adaugati apa rece. Puneti amestecul pe foc, amestecand, pana fierbe si devine gros si lucios. Compozitia fierbinte o varsati peste galbenusuri si amestecati continuu. Crema rezultata o puneti din nou pe foc si amestecati cam 1 minut. Adaugati zeama de lamaie si mai lasati pe foc pana da intr-un clocot. Ar trebuie sa aveti o crema gen budinca - putin mai subtire.

Puneti crema peste tarta si acoperiti-o cu folie alimentara. Trebuie sa mentineti crema fierbinte, asa ca faceti repede bezeaua!

3. Bezeaua
- 4 albusuri
- 1/2 lingurita zeama de lamaie
- 50 g zahar
- 3 linguri zahar pudra cernut

La viteza medie mixati albusurile cu zeama de lamaie. Cresteti viteza mixerului si adaugati treptat zaharul si zaharul pudra. Mixati pana ce bezeaua este ferma (eu m-am grabit putin si nu am avut o bezea asa frumoasa cum o veti avea voi :))

Luati folia de pe crema, adaugati bezeaua si cu un cutit formati piscuri  (puneti lama pe bezea din loc in loc si o ridicati brusc - merge si cu spatele unei linguri).

Cuptorul il reglati la 160 C - puneti tarta in cuport pentru inca 20 de minute pana ce bezeaua se coloreaza frumos.

Si in final, dupa ce tarta s-a racit.......nuuuu!..nu o mancati!...ci o lasati la frigider vreo 4 ore - pas foarte important!

Stiu! Stiu!...e greu..si mie mi-a fost! Lasa sa va fie si voua! :)


In timp ce scriam postarea asta un prieten mi-a spus ca era la un pas de hipoglicemie de la pozele de pe blog (imbucurator, nu?!)...eu sper ca a scapat cu bine! :)....si sper sa nu patiti asa ceva in timp ce asteptati 4 ore dupa tarta :)

Astept pareri!


Enjoy lemon meringue pie!


4 comentarii:

  1. Oana zice ca atat ea cat si tarta sunt...foarte bune si dulci....Yamiiii.. Delicioasa tarta.. Mai vreeem!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ar trebui sa stau acasa o saptamana si sa fac numai tarta asta! Tot primesc solicitari :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma inscriu si eu ptr tarta,,,ma anunti cand o ridic:)))))))))) yammyyyyyyy arata super

    RăspundețiȘtergere