vineri, 3 ianuarie 2014

Tarta cu faina de migdale si ganache (tarta decadenta cu ciocolata)



Ganache....

nu am avut curiozitate pana acum o luna sa vad ce este mai exact. Aveam impresia ca este ceva ce are in compozitie si faina...si nu prea imi plac cremele sau sosurile ingrosate cu faina.

Am avut o mare surpriza sa descopar ca de fapt ganache-ul este o crema fooooarte bogata in ciocolata si foaaaaarte simplu de preparat. Nu stiu daca exista o crema mai simpla decat ganache-ul...

Tarta asta este un desert de "oameni mari" pentru ca folosesc numai ciocolata neagra de 85% si prea putin zahar - datorita ingredientelor consider ca este desert mai "light".

Reteta ii apartine lui John Barricelli.

Pentru blatul de tarta aveti nevoie de:
- 3 linguri faina de migdale
-150 g faina
- 80 g zahar
- 1/4 lingurita de sare
- coaja de la 2 portocale
- 90 g unt

Pentru ganache:
- 300 g  - 340 g ciocolata neagra 70% - 85% (sa fie de buna calitate)
- 300 g smantana 35% grasime
- esenta de vanilie (eu folosesc bourbon)

Intr-un bol mixati faina de migdale (daca nu aveti puteti sa macinati migdale crude - este acelasi lucru) cu zaharul si sarea. Adaugati untul si mixati pana obtineti un aluat nisipos. Nu uitati sa puneti si coaja de portocala.



Puneti aluatul intr-o forma de tarta si dati-l la cuptorul incins in prealabil la 180 C pentru 20 minute (pana devine auriu..aluatul, nu cuptorul :)).


Dupa ce aluatul s-a copt lasati-l sa se raceasca cam o ora.

Pentru ganache, maruntiti ciocolata cu un cutit - cu cat este mai marunt tocata ciocolata cu atat mai fina este crema, si puneti-o intr-un castron, bol, recipient...ce vreti voi :)

Smantana puneti-o pe foc si aveti grija cand fierbe pentru ca se umfla precum laptele. Sa agitati cutia de smantana inainte de a o folosi - eu mereu uit!

Imediat dupa ce a fiert smantana puneti-o peste ciocolata, folosindu-va de o strecuratoare, si incepeti sa amestecati cu un tel mic dinspre centru spre exterior. Trebuie sa va miscati repede pentru ca un ganache reusit presupune sa nu existe prea multe bule de aer. Sa nu uitati vanilia :)

Crema va deveni lucioasa pe masura ce amestecati. Cand sunteti siguri ca s-a topit toata ciocolata (o sa vedeti ca dureaza foarte putin intregul proces), puneti crema in blatul de tarta racit.

Inainte de servire, tineti tarta la frigider cel putin 2 ore.

Merge de minune cu un strop de frisca.


Eu una ador textura acestei tarte!

Enjoy rich chocolate ganache tart!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu