duminică, 22 iunie 2014

Creme brulee


Imi doresc sa fac desertul asta de ceva ani! Nu l-am facut pana acum pentru ca nu aveam arzator - instrumentul ala special de ars zaharul. Si m-am incapatanat sa nu-l prepar pana nu aveam tot "set-up-ul".

In sfarsit mi-am achizitionat si torta - si prima folosire a fost pentru creme brulee. Crema aia de zahar ars frantuzeasca!
Sunt ceva deosebiri intre creme brulee si crema de zahar ars - aroma, modul de preparare si, normal, ingredientele.

Creme brulee e cu vanilie, crema de zahar ars e cu rom. Sunt din acelasi film! dar totusi diferite. Ca oamenii. Sau ca femeia si barbatul....mmm...multe analogii si aici. Sa purcedem..

Creme brulee este fina.
Crema de zahar ars este gelatinoasa (tot fina, dar gelatinoasa).
Creme brulee se serveste rece cu zaharul proaspat topit si cald....mixul cald/rece...
Crema de zahar ars se serveste doar rece. Ti se face rau daca o servesti fierbinte...desi...
Creme brulee se prepara din 6 oua.
Crema de zahar ars din...8...normal, 2 in plus..
Creme brulee se prepara doar din galbenus.
La crema de zahar ars se foloseste tot oul. Principalul scop al albusului este de a proteja galbenusul ;).
Creme brulee - smantana.
Crema de zahar ars - lapte.
Intelegeti?!

Si foarte important: nu se stie cine a inventat creme brulee/crema de zahar ars. Sau care varianta a fost prima.
Reteta originala este disputata de francezi, spanioli si englezi. Totusi se pare ca pleaca din epoca romana...

Darwin sau religie?!

Ingrediente pentru creme brulee:
- 500 ml smantana lichida
- 1 pastaie de vanilie
- 5 linguri zahar
- 6 galbenusuri
- zahar brun pentru topping

Incalziti cuptorul la 190 grade.

Galbenusurile se bat cu zaharul pana devin cremoase.

Smantana se pune intr-o cratita cu pastaia de vanilie taiata pe jumatate si cu semintele scoase. Semintele se pun si ele in smantana.

Va recomand "Bacania Veche" - este un magazin pe str. Barbu Vacarescu (aproape de stadionul Dinamo). Are pastai proaspete de vanilie - atat de proaspete incat vezi uleiul scurgandu-se pe ele. Pastaile de vanilie proaspete sunt cele mai aromate.

Smantana se tine pe foc pana da semne ca incepe sa fiarba. Luati-o de pe foc. Adaugati putina smantana peste galbenusuri si amestecati. Turnati apoi galbenusurile in cratita cu restul de smantana.

Intr-o tava puneti formele pentru creme brulee. Adaugati apa fierbinte in tava pana la jumatatea formelor. Umpleti formele cu crema si dati-le la cuptor ptr vreo 30 de min.

Timpul de coacere variaza in functie de dimensiunea formelor. Veti sti ca desertul este gata atunci cand este ca o budinca - partea din mijloc "tremura" putin la miscare.

Lasati crema sa se raceasca. Tineti-o si la frigider.

Inainte de servire, presarati zahar brun pe toata suprafata cremei si topiti-l cu arzatorul special.

Nu aveti arzator? ..nasol...


Din nou, remarc cat de simple sunt unele retete...desi par complicate!...pana ajungem sa le cunoastem......

Enjoy!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu