Si am revenit :)))
Se pare ca ma plictisesc tot asteptand sa vina Mosu'...sau Tanaru' :)))
Desertul din aceasta seara a fost de masura "cinei simple".
Am vazut reteta la televizor acum vreo 2 luni si mi-am propus sa o incerc. Oricum eu am o traditie : in Ajun fac mereu o tarta de mere cu inghetata. Anul acesta am schimbat cu "cuiburile" (cred ca m-am indragostit de ghilimele...le folosesc in exces :))
Back to business...vorbeam despre desert.
Aceasta reteta apartine lui Marie - Antoine Careme...un pionier in ale patiseriei. Mai multe detalii gasiti aici. Ulterior, reteta a fost reprodusa de catre Eric Lanlard si de la el m-am inspirat si eu.
Pentru aceste cuiburi aveti nevoie de:
- aluat foietaj
- 10 mere golden (sa fie aurii, nu verzi - astfel riscati sa iasa cam acrisor desertul)
- zahar brun
- 100 g caise deshidratate
- 100 g de nuci
- unt
- scortisoara
- 1 galbenus de ou
Pentru sosul zabaglione:
- 4 galbenusuri
- 90 g zahar
- 100 ml Prosecco (reteta cere vin Marsala - 3 linguri, dar nu am gasit)
Indepartati miezul marului si umpleti mijlocul cu un amestec de nuci tocate, caise maruntite, scortisoara si zahar brun cat vreti.
Ungeti o tava cu unt si tapetati-o cu hartie de copt. Asezati merele in tava. Presarati deasupra fiecarui mar putin zahar brun si puneti cate o bucatica mica de unt. Daca vreti, puneti si cate o picatura de esenta de rom..eu am uitat!
Taiati bucati din aluatul de foietaj astfel incat sa puteti imbraca marul. Eu mi-am cumparat un instrument special pentru asta:
Bateti un galbenus de ou si ungeti cu pensula fiecare mar imbracat in foietaj:
La cuptor, 180 C, cam 40 de minute.
Intre timp puteti pregati sosul zabaglione:
- mixati 4 galbenusuri cu 90 g zahar pana cand compozitia se albeste.
- adaugati Prosecco
Puneti castronul deasupra unei oale cu apa pe foc ( castronul sa nu atinga apa!).
Amestecati pana la consistenta dorita - se va ingrosa!...cam 5-7 minute ar trebuie sa dureze "procesul".
Sosul il puneti peste cuiburi. Se serveste cald si poate crea dependenta!
Apoi faceti "plate-ul", na! :)
Merry Christmas!
Cu mult drag,
Roxana
Se pare ca ma plictisesc tot asteptand sa vina Mosu'...sau Tanaru' :)))
Desertul din aceasta seara a fost de masura "cinei simple".
Am vazut reteta la televizor acum vreo 2 luni si mi-am propus sa o incerc. Oricum eu am o traditie : in Ajun fac mereu o tarta de mere cu inghetata. Anul acesta am schimbat cu "cuiburile" (cred ca m-am indragostit de ghilimele...le folosesc in exces :))
Back to business...vorbeam despre desert.
Aceasta reteta apartine lui Marie - Antoine Careme...un pionier in ale patiseriei. Mai multe detalii gasiti aici. Ulterior, reteta a fost reprodusa de catre Eric Lanlard si de la el m-am inspirat si eu.
Pentru aceste cuiburi aveti nevoie de:
- aluat foietaj
- 10 mere golden (sa fie aurii, nu verzi - astfel riscati sa iasa cam acrisor desertul)
- zahar brun
- 100 g caise deshidratate
- 100 g de nuci
- unt
- scortisoara
- 1 galbenus de ou
Pentru sosul zabaglione:
- 4 galbenusuri
- 90 g zahar
- 100 ml Prosecco (reteta cere vin Marsala - 3 linguri, dar nu am gasit)
Indepartati miezul marului si umpleti mijlocul cu un amestec de nuci tocate, caise maruntite, scortisoara si zahar brun cat vreti.
Ungeti o tava cu unt si tapetati-o cu hartie de copt. Asezati merele in tava. Presarati deasupra fiecarui mar putin zahar brun si puneti cate o bucatica mica de unt. Daca vreti, puneti si cate o picatura de esenta de rom..eu am uitat!
Taiati bucati din aluatul de foietaj astfel incat sa puteti imbraca marul. Eu mi-am cumparat un instrument special pentru asta:
Bateti un galbenus de ou si ungeti cu pensula fiecare mar imbracat in foietaj:
La cuptor, 180 C, cam 40 de minute.
Intre timp puteti pregati sosul zabaglione:
- mixati 4 galbenusuri cu 90 g zahar pana cand compozitia se albeste.
- adaugati Prosecco
Puneti castronul deasupra unei oale cu apa pe foc ( castronul sa nu atinga apa!).
Amestecati pana la consistenta dorita - se va ingrosa!...cam 5-7 minute ar trebuie sa dureze "procesul".
Sosul il puneti peste cuiburi. Se serveste cald si poate crea dependenta!
Apoi faceti "plate-ul", na! :)
Merry Christmas!
Cu mult drag,
Roxana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu